Diskuse

Pesimismus paní Markéty Šichtařové rozhodně nesdílím

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

:)) Zvláště pak to "věřte mi" na konci působí dobře :))

0 0
možnosti
Foto

Paní Šichtařová - pokud jsem ji správně pochopil - brojí proti lehkomyslné a dlouhodobě neudržitelné politice centrálních bank, které zaplavují trh lacinými penězi a našlehávají tak (uměle) cenu většiny aktiv. To nemá s kvalitou individuálních firem nic společného.

0 0
možnosti
FF

Dobrý večer. Děkuji moc za vaši kultivovanou diskuzi k tématu blogu a též za všechny vaše ostatní zajímavé postřehy! R^

Dobrou noc

0 0
možnosti
Foto

On ten její pesimismus je na místě. Bohatství je tvořeno pouze využitím uspořených zdrojů. Systém nás chce mermomocí přesvědčit, že bohatství se tvoří spotřebou a tištěním peněz. Pokud tedy podnikatelé této mantře uvěří, rozjedou mnoho projektů, které ale zákonitě musí zkrachovat, protože ve společnosti není dostatek uspořených zdrojů, aby tyto projekty mohly být ve velké míře dokončeny a využívány. To jsou ty ekonomické cykly.

2 0
možnosti

Já jsem majitelem domu v tržní hodnotě 10 milionů. Před 12 lety jsem ho ale postavil za 5,5 milionu s využitím hypotečního úvěru.

Mohl byste mi sdělit, proč jsem měl před 12 lety spořit na dům a nikoli si půjčit na jeho výstavbu? Kdybych spořil, ještě dnes bych dům neměl postavený. Takto sice splácím hypotéku, ale hodnota mého domu za těch 12 let vzrostla o víc, než kolik jsem si půjčil.

0 0
možnosti
Foto

Texty paní Šichtařové již delší dobu považuji pouze za beletrii, až na výjimky v žádném z nich není hodnotný ekonomický obsah. Spíše obecná konstatování, která nepřináší nic nového, popř. hodnocení, k nimž se může dopracovat i laik sledující ekonomické události.

1 0
možnosti
MT

Blogy od pani Sichtarove se daji cist narozdil od tohoto. Verte mi

1 1
možnosti

Čtivé jsou, ale do ekonomických predikcí mají daleko. Paní Šichtářová v roce 2008 psala, že žádná krize Česko nečeká. Spletla se. V lednu 2015 tvrdila, že Rusko do léta 2015 finančně zkrachuje. Nezkrachovalo. Teď zas připomíná svou věštbu, že už dva a půl roku předpovídá světovou krizi. Tady se nejspíš nesplete, protože krize coby cyklický jev jednou určitě příjde. Jen nám Šichtářová není schopna sdělit, kdy.

0 0
možnosti
DB

citát z článku

Mezi lidmi, vašimi potencionálními zákazníky, je totiž právě v současné době tolik volných finančních prostředků, jako nikdy předtím. A co je úplně nejlepší, tito lidé je CHTĚJÍ utrácet, jsou ochotni a připraveni na to, je utrácet.

konec citátu

Ano, nikdy dříve neměli lidé tolik jako dnes..to je pravda ale jen jedna strana té pravdy...v porovnání se středověkem má hodně lidí hodně peněz. Ale když porovnáme kolik mají obyčejní lidé a kolik má vládnoucí kasta, uvidíme, že všechny ekonomické problémy dneška spočívají ve špatném přerozdělování prací vytvořeného bohatství.

Naprostá většina tohoto bohatství končí v kapsách několika málo lidí a naopak obrovský počet lidí si musí mezi sebou přerozdělit nepatrný zbyteček prací vytvořeného bohatství.

A tomu se říká rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými...a to je známý fakt už dlouhá desetiletí..a vládnoucí třída tuto techniku ovládá již několik tisíciletí...

Takže citát není pravdivý komplexně, je pravdivý jen ve srovnání se středověkými podmínkami života.....a například podmínkami života v první republice a tak dále...

Citát totiž vůbec nebere do úvahy evoluci a vývoj produktivity práce a přerozdělování výsledků této práce

1 0
možnosti
VJ

Je to docela možné, to co říkáte, pane, dokonce je to i pravděpodobné, ale proč do toho pletete jakési nůžky? Co tím chcete říci, domníváte se, že když jsou na jedné straně lidé stále bohatší a na druhé chudší, tak to nejlépe vyjádříte pomocí jakýchsi nůžek? Víte vůbec z čeho tohle hojně používané a hodně hloupé rčení povstalo?

0 0
možnosti
DB

citát z článku

Šichtařová v podstatě říká, že i oni jsou vlastně jakýmsi "odpadem", neboť to jsou právě zaměstnanci, kteří každou firmu utvářejí, formují.

konec citátu

Velmi často s názory paní Šichtařové nesouhlasím. Ale s tímto názorem z citátu také ne. Zajisté, že zaměstnanci firmu formují...ale jde o to na jakém postu a jak. Když si představím uklízečku kanceláří u Siemense tak mi to utváření a formování firmy nějak nevychází. Asi to bude tak, že někteří zaměstnanci budou mít na formování firmy veliký vliv, a někteří velmi malý a jiní vlastně žádný. Myslím vliv relevantní pro nákup akcií. Relevantní vliv zaměstnanců na nákup akcí asi bude spíše spadat na manažery než na dělníka u běžícího pásu. Ten to tom tak moc nerozhoduje. Snad jen tím, jestli svou práci koná správně a dobře...jako například u AMG, kde motor auta montuje jen jeden člověk ....

0 0
možnosti
AK

Na pesimismu nemusí být nic špatného.

Pokud jste povahovým založením pesimista, můžete mít před sebou skvělou kariéru u CIA nebo podobných složek, kde je takové povahové založení výhodou. Ovšem nikdy nepůjdete podnikat a nebudete nakupovat akcie.

Rozdíl mezi vámi a paní Šichtařovou je, že zatímco ona hovoří o drtivé většině, vy hovoříte o jedné firmě. A tak se vaše názory nijak nepopírají ani nevylučují. Pravdu můžete mít oba.

Pesimismus paní Šichtařové v oblasti ekonomiky sdílím, protože si myslím, že z krize 2008 se politici nijak nepoučili a nechali finanční instituce, aby si počínaly tak jako předtím. A jen mimořádný optimista se může domnívat, že to tentokrát skončí jinak...

6 0
možnosti