Skandální rozhodnutí soudu: Exekutor dostal pokutu 200 000 Kč!

2. 05. 2012 14:25:35
Zcela nepřijatelným a doslova skandálním způsobem ohodnotil nedávno Nejvyšší správní soud snahu exekutorského vykonavatele, pracujícího pro exekutora Juraje Poláka z Exekutorského úřadu v Karviné: Exekutor prodal do šrotu materiál za 2,5 milionu, dostal pokutu 200 000

Připomeňme si ve stručnosti, o co vlastně v celé kauze šlo. Dotyčný exekutor, pan Juraj Polák, pověřil svého podřízeného realizací dražby exekučně zabaveného majetku jedné společnosti, sídlící v Dašicích na Pardubicku. Tento zaměstnanec (zřejmě nedopatřením, nikoliv se zlým úmyslem) však provedl aukci zabaveného majetku, konkrétně svářecí soupravy, bez řádného ohlášení dražby a bez vydání dražební vyhlášky.

Druhým, a dle mínění Nejvyššího správního soudu mnohem závažnějším prohřeškem tohoto exekutorského vykonavatele, měla být údajně ta skutečnost, že prodal kovový materiál, který se v areálu firmy nacházel (jednalo se o jakési blíže nespecifikované součástky) jako kovový šrot, a to za cenu cca 113 tisíc Kč, ačkoliv jeho hodnota byla údajně bezmála 2,5 milionu Kč. Navíc (opět zřejmě nedopatřením, nikoliv se zlým úmyslem) došlo k tomu, že se prodej uskutečnil mimo dražbu, tedy přímému kupci.

Za tyto dva údajné prohřešky svého podřízeného dostal karvinský exekutor, pan Juraj Polák, pokutu 200 000 Kč(!), ačkoliv ani u jedné z výše popsaných událostí nebyl osobně přítomen!

Nevím jak vám, ale mně takto vysoká pokuta přijde více než nespravedlivá. Vždyť, co se vlastně tak závažného stalo? Že exekutorský vykonavatel opomenul řádně ohlásit dražbu a nevydal dražební vyhlášku? To se přece, vážený Nejvyšší správní soude, může stát každému z nás, že v dnešní uspěchané době občas zapomeneme na nějakou tu maličkost. Člověk má na chyby právo, není to přece žádný naprogramovaný stroj. Nehledě na to, že mýliti se je lidské...

A trestat nebohého exekutorského vykonavatele za to, že smýšlí ekologicky a že v okamžiku, kdy objeví v areálu společnosti jakési nevzhledné kovové předměty a tyto následně odprodá jako šrot prvnímu vážnému zájemci o ně? Za to byste dotyčného měli spíše ocenit a ne ho trestat, vážení páni soudci! Vždyť jemu šlo pouze o to, zbavit co nejrychleji areál firmy všeho toho kovového harampádí a haraburdí, které se všude kolem povalovalo, doslova bez ladu a skladu. Trestat člověka jenom proto, že uvažuje ekologicky, že mu není lhostejné životní prostředí, ve kterém žijeme, to považuji za zcela nepřijatelné!

Musím se vám přiznat, vážení čtenáři, že já osobně jsem celým tímto případem velice roztrpčen. Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu považuji za naprosto chybné a je mi upřímně líto toho, že na tuto nespravedlnost a zlovůli nakonec doplatili nevinní lidé, konkrétně karvinský exekutor Juraj Polák a jeho podřízení, kteří chtěli v dobré víře pomáhat a nikoliv škodit, jak se mylně domníval soud.

Nezbývá nám tedy nic jiného, než doufat, že se podobný exces nebude ze strany Nejvyššího správního soudu již nikdy v budoucnu opakovat a že na adresu exekutorů a jejich vykonavatelů budeme slýchat již pouze slova chvály a uznání, tak jako jsme na to byli zvyklí doposud...

Autor: Filip Fuchs | středa 2.5.2012 14:25 | karma článku: 29.89 | přečteno: 2382x

Další články blogera

Filip Fuchs

Proč si díla Milana Kundery nevážím a nikdy vážit nebudu

V souvislosti s úterním úmrtím česko-francouzského spisovatele, pana Milana Kundery, bylo napsáno již mnohé. Mě osobně nejvíce zaujaly polemiky a úvahy na téma, zda si máme, jako čtenáři jeho knih, jeho díla vážit, či nikoliv.

14.7.2023 v 13:13 | Karma článku: 20.84 | Přečteno: 1532 | Diskuse

Filip Fuchs

Sobota 27. května 2073: Reportáž (z budoucnosti) z oslav 200 let kolínského gymnázia

"Vážení přátelé, milí hosté, naši bývalí studenti, je mou milou povinností přivítat vás na oslavě dvousetleté existence našeho vzdělávacího ústavu, kolínského gymnázia," započal svou uvítací řeč stávající ředitel, pan Ivo Zachař.

30.5.2023 v 13:13 | Karma článku: 12.40 | Přečteno: 432 | Diskuse

Filip Fuchs

Žádné všeobecné nadšení z generála Pavla kolem sebe nepozoruji. Jde snad o mediální masáž?

Rozhodně nechci tímto svým blogem přilévat další olej do ohně, pomyslné zákopy mezi příznivci pana Babiše a příznivci pana Pavla jsou dle mého soudu již dostatečně hluboké, nicméně o jeden svůj postřeh bych se s vámi rád podělil.

20.1.2023 v 13:13 | Karma článku: 38.52 | Přečteno: 1854 | Diskuse

Filip Fuchs

Pane Babiši, pozitivní kampaň je k ničemu! Buďte ke generálovi Pavlovi mnohem ostřejší!

Jak všichni jistě moc dobře víte, již dlouho před začátkem své případné prezidentské kampaně avizoval pan Babiš, že pokud se nakonec opravdu rozhodne kandidovat, udělá vše pro to, aby jeho kampaň byla za všech okolností pozitivní.

18.1.2023 v 13:13 | Karma článku: 27.48 | Přečteno: 1018 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 17.85 | Přečteno: 207 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 476 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 385 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 248 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 669 | Diskuse
Počet článků 225 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3828

Už vím, co všechno pro mě znamenáte, jak moc jste pro mě důležití a jak moc vás mám rád, vážení čtenáři a blogeři. Motto: Váš úsměv = moje radost a odměna.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...