Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FF

Dobrý večer, děkuji za všechny vaše diskuzní příspěvky.

Hezký večer

0 0
možnosti
FS

Římsko-katolická církev, která je nejsilnější politickou (!) organizací v Polsku, jistě nezahálí a páteří z kazatelen a jako vždy až doposud před každými volbami i nyní hřmí do duší svých oveček kohože to mají volit!! A kdo nebude volit Dudu, bude věčně zatracen........

0 0
možnosti
JZ

Andrzej Duda samozřejmě vyhraje polské prezidentské volby.

0 0
možnosti
JP

Duda nejspíš ty volby vyhraje zejména díky dost primitivní propagandě, kterou vytváří "veřejnoprávní" (totiž vládní) televizní kanál. Zatímco Duda má k dispozici desetiminutovky ke žvanění s kulisou klaky skandující jeho jméno, jeho soupeř slabé minuty pozadí či popředí se zatopenými ulicemi Varšavy. Navíc prokládané dlouhými monology servilních provládních komentátorů.

2 0
možnosti
FF

Zdravím, pane Pavlíku. Děkuji za Váš názor, postřeh. Jen pro zajímavost, nejnovější průzkum z 1.7.: Andrzej Duda 49%, Rafal Trzaskowski 46,4%, 4,6% dotazovaných se nevyjádřilo. A volební účast: určitě ano: 57,6%, spíše ano 11,9%.

0 0
možnosti
LU

"I zde platí dlouhodobě pravidlo, že volební účast ve druhých kolech bývá o něco vyšší, než v kolech prvních"

aké pravidlo?8-o

Slovensko voľby 2019

1. kolo účasť 48,7%, 2. kolo účasť 41,7%

,

voľby 2004

1. kolo účasť 47,9%, 2. kolo účasť 43,5%,

Česko voľby 2013

1. kolo účasť 61,31%, 2. kolo účasť 59,11%

0 0
možnosti
FF

Zdravím, pane Luboši. Děkuji za Váš postřeh. Svou větou, kterou citujete, jsem měl na mysli především polské prezidentské volby a přiznávám, že tuto pasáž svého blogu jsem tak trochu "odflákl", v tom smyslu, že jsem případné čtenáře již nechtěl "zatěžovat" další várkou čísel. Právě prezidentské volby v Polsku jsou totiž v tomto ohledu "spolehlivé" a dá se jimi na podporu mé teze více než dobře "argumentovat": Volby v roce 2015, účast v 1. kole: 48,96%, účast ve 2. kole: 55,34%. Volby v roce 2010: 54,94% vs. 55,31%. Rok 2005: 49,74% vs. 50,98%. Rok 2000: druhé kolo se nekonalo, Aleksander Kwaśniewski zvítězil již v prvním kole. Rok 1995: 64,7% vs. 68,2%. Rok 1990: Jediná výjimka, kdy byla účast ve druhém kole nižší, ovšem to přikládám faktu, že Lech Walesa byl (obzvláště v tomto roce, těsně po pádu "železné opony") skutečně velmi "těžkou váhou" a jeho soupeř Stanislav Tymiński nebyl pro voliče natolik "atraktivní", aby ho svými hlasy ve druhém kole podpořili, což mimochodem dokládá fakt, že jako jediný kandidát v historii polských prezidentských voleb získal ve druhém kole méně hlasů, než v tom prvním.

Na základě Vašeho postřehu, pane Luboši, ještě zvážím doplnění, upřesnění svého blogu v této konkrétní pasáži, ale současně nechci, aby můj blog působil dojmem, že jím chci jeho případné názorové "oponenty" (tím vůbec nemyslím Vás osobně) argumentačně až "umlátit". Ostatně, i já sám jsem v jeho rámci výhradně nezaujatým pozorovatelem, vycházející především "z čísel". Na čem se, myslím, ale oba shodneme, je fakt, že pokud bude chtít Rafal Trzaskowski ve druhém kole zvítězit, bude k tomu zkrátka potřebovat "lidi", tedy co nejvyšší volební účast a že jakákoliv případná nižší volební účast, než v kole prvním, bude hrát do karet Andrzeji Dudovi. Stejně tak se domnívám, že bychom se mohli shodnout na tom, že právě v tomto druhém kole by účast v něm mohla atakovat své historické rekordy právě proto, jak moc ostře jsou tábory příznivců obou kandiátů polarizovány.

Hezký den

0 0
možnosti
  • Počet článků 225
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3830x
Už vím, co všechno pro mě znamenáte, jak moc jste pro mě důležití a jak moc vás mám rád, vážení čtenáři a blogeři. Motto: Váš úsměv = moje radost a odměna.