Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč si díla Milana Kundery nevážím a nikdy vážit nebudu

V souvislosti s úterním úmrtím česko-francouzského spisovatele, pana Milana Kundery, bylo napsáno již mnohé. Mě osobně nejvíce zaujaly polemiky a úvahy na téma, zda si máme, jako čtenáři jeho knih, jeho díla vážit, či nikoliv. 

Tato otázka nabývá na svém významu především v souvislosti s tolik diskutovaným a všeobecně hodně "problematicky" vnímaným Kunderovým mládím, respektive s jeho básnickou tvorbou z období 50. let minulého století. Nevím jak vy, ale já za sebe osobně mohu říci (ostatně, již nadpis mého blogu to hodně naznačuje), že k otázce toho, zda si díla Milana Kundery vážit, či nikoliv, zaujímám, a to již dlouhodobě, zcela jasný a naprosto konzistentní postoj.  

Jedno z pomyslných "nejčestnějších" míst v mé knihovně, respektive v několika knihovnách, po celém našem rodinném domě, zaujímá Kronika 20. století. Kdo z vás tuto knihu "osobně" znáte, tak víte, o jak "prostorově" objemnou knihu se jedná. Vždy, když si ji z knihovny vyndávám, napadne mě, kolik kilogramů vlastně může jejích téměř tisíc šest set stran vážit. Nikdy k tomuto "finálnímu" kroku, tedy k jejímu faktickému převážení, ovšem nepřistoupím. Přijde mi totiž zcela absurdní a vůči knize samotné, vůči jejím autorům, vrcholně nevkusné a nedůstojné, zjišťovat si přesnou gramáž toho, či onoho literárního díla. A naprosto stejně to mám i s díly Milana Kundery. Jak jsem již napsal v nadpisu svého blogu: ani jeho literární díla (ať již jednotlivě, či po více kusech najednou) si nevážím a nikdy v budoucnu ani vážit nehodlám. 

Připadá mi totiž téměř až zvrácené, přistupovat k literárnímu dílu úplně stejně jako k pomyslné "housce na krámě", respektive k pytli, či bedýnce brambor, ze kterých následně odpočítám, odvážím potřebný počet kusů, abych tak dosáhl požadované celkové hmotnosti. A vlastně mě ani nenapadá důvod, proč si to, či ono literární dílo vážit, proč zjišťovat jeho přesnou gramáž?

Budu-li třeba chtít prostřednictvím pošty někomu zaslat dvě a více knížek, vložím je přece do balíčku úplně všechny, bez ohledu na to, zda výsledná váha balíčku bude taková, či maková, respektive, zda přesáhne nějakou "hraniční" hodnotu, při jejímž překročení zaplatím za odeslání balíčku vyšší částku. Chci-li třeba někomu ze svých blízkých udělat radost, pošlu mu právě tři knihy, o kterých bezpečně vím, že ho potěší a ne pouze jednu, jenom proto, abych tak ušetřil za poštovné. A stejný princip uplatním třeba i při odletu na dovolenou. Budu-li si zkrátka chtít ve své oblíbené turistické destinaci přečíst knihu třeba právě od pana Kundery, nebudu ji do svého po okraj naplněného zavazadla ukládat až na úplný závěr, abych riskoval, že se mi do něj již nevejde, ale vložím si ji do něj naopak jako jednu z prvních, respektive na úkor jiných nepotřebných a zcela zbytečných věcí, typu pátého ručníku, třetích plavek apod, tak, aby se mé zavazadlo bez problémů vešlo do váhového limitu, předepsaného leteckou společností. 

Knihy obecně jsou pro mě, a to již od mého útlého dětství, kdy jsem se ve svých čtyřech letech naučil číst a psát, něčím až posvátným. Miluji třeba jejich vůni, když je poprvé rozevřu a přivoním k jejich stránkám. Nebo, mnohdy láskyplně až nábožně, přejedu rukou jejich desky, respektive obal, "pohladím" si je, to když se jedná o knihu, či o autora, mému srdci nejbližší. A také se k mnohým knihám opětovně vracím, tedy, přestože jsem je v minulosti již několikrát přečetl, přečtu si je znovu, aniž bych přitom takto strávený čas považoval za ztracený. Naopak, kolikrát mě až překvapí, že stejná kniha ve mně zanechala zase o trochu jiný dojem, vyvolala ve mně další nové pocity, než při jejím posledním přečtení. Jistě to tak míváte i vy.

Literární díla a umělecká díla obecně, vnímám jako nedílnou součást jejich autorů, kteří do nich vložili svou duši, kus sebe samých, a mně, jako jejich čtenáři, respektive obdivovateli, tak prostřednictvím svých příběhů umožňují poznat a pochopit i je samotné. Vážit si jejich díla, tedy zjišťovat jejich přesnou gramáž (ať již prostřednictvím elektronické, či mechanické váhy) mi proto přijde jako naprosto nemístné, scestné, absurdní a vůči jejich autorům neuctivé a nedůstojné. 

Pohybuji se zde na blogu tzv. již nějaký ten pátek, konkrétně bezmála dekádu a půl, proto moc dobře vím, že drtivá většina z vás, mých kolegyň blogerek a kolegů blogerů, jste vzdělaní lidé na úrovni, lidé se schopností vnímat a chápat krásu a hloubku toho, či onoho literárního díla. Za ta dlouhá léta zde na blogu jsem vás již důkladně a dostatečně poznal, nikdy se ve vás nespletl, a i proto nyní bezpečně vím, že i vy přistupujete k dílům Milana Kundery s patřičnou úctou a s náležitou pokorou a stejně tak jako já, tak ani vy si díla pana Kundery nevážíte. 

A právě za to si vás všech, upřímně a ze srdce, vážím.

Autor: Filip Fuchs | pátek 14.7.2023 13:13 | karma článku: 20,84 | přečteno: 1534x
  • Další články autora

Filip Fuchs

Sobota 27. května 2073: Reportáž (z budoucnosti) z oslav 200 let kolínského gymnázia

"Vážení přátelé, milí hosté, naši bývalí studenti, je mou milou povinností přivítat vás na oslavě dvousetleté existence našeho vzdělávacího ústavu, kolínského gymnázia," započal svou uvítací řeč stávající ředitel, pan Ivo Zachař.

30.5.2023 v 13:13 | Karma: 12,77 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ostatní

Filip Fuchs

Žádné všeobecné nadšení z generála Pavla kolem sebe nepozoruji. Jde snad o mediální masáž?

Rozhodně nechci tímto svým blogem přilévat další olej do ohně, pomyslné zákopy mezi příznivci pana Babiše a příznivci pana Pavla jsou dle mého soudu již dostatečně hluboké, nicméně o jeden svůj postřeh bych se s vámi rád podělil.

20.1.2023 v 13:13 | Karma: 38,58 | Přečteno: 1855x | Diskuse| Ostatní

Filip Fuchs

Pane Babiši, pozitivní kampaň je k ničemu! Buďte ke generálovi Pavlovi mnohem ostřejší!

Jak všichni jistě moc dobře víte, již dlouho před začátkem své případné prezidentské kampaně avizoval pan Babiš, že pokud se nakonec opravdu rozhodne kandidovat, udělá vše pro to, aby jeho kampaň byla za všech okolností pozitivní.

18.1.2023 v 13:13 | Karma: 27,48 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Ostatní

Filip Fuchs

Potvrzeno: 99,7 % občanů ČR věří, že v tzv. cause "Čapího hnízda" je Andrej Babiš nevinný!

Netuším jak vy, ale já osobně patřím celoživotně mezi ty, kteří dávají přednost tzv. "tvrdým datům". I proto jsem uvítal a se zájmem sdílel poslední aktuální průzkum, týkající se causy Andreje Babiše a "jeho" Čapího hnízda.

21.9.2022 v 13:13 | Karma: 27,04 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Ostatní

Filip Fuchs

Ukrajinci všude, kam se podívám aneb Moje trpká osobní zkušenost z nákupu v supermarketu

Nechci působit dojmem rasisty, či xenofoba, nicméně jednu ze svých nedávných návštěv supermarketu bych asi nejvýstižněji charakterizoval prostým (ale o to více pravdivějším) příslovím, rčením: Čeho je moc, toho je příliš.

23.6.2022 v 13:13 | Karma: 47,15 | Přečteno: 46742x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 225
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3830x
Už vím, co všechno pro mě znamenáte, jak moc jste pro mě důležití a jak moc vás mám rád, vážení čtenáři a blogeři. Motto: Váš úsměv = moje radost a odměna.