Komunisté si za potraviny bez "éček" zaslouží náš velký dík!

26. 04. 2012 16:03:03
Mnozí z těch, kteří v roce 1989 na náměstích po celé naší republice cinkali svými klíči, si v ten okamžik ani v nejmenším neuvědomili, že se kromě konce "vlády jedné strany" postarali i o konec pýchy tehdejších československých potravinářů: potravin bez "éček".

Tzv. "éčka", tedy chemické látky přidávané do potravin z důvodů prodloužení jejich trvanlivosti, či zvýraznění jejich chuti, byla poprvé použita počátkem 20.století v USA. Odtud se záhy rozšířila do celého světa, zvláště do západní Evropy a nebýt únorových událostí roku 1948, našla by bezesporu uplatnění i v tehdejším Československu. Naštěstí se projevila prozíravost našich tehdejších odborníků na výživu a již počátkem roku 1949 byla přijata zákonná vyhláška, která používání tzv. "éček", jako přísad do potravin, přísně zakazovala.

Občané tehdejšího Československa tak byli během následujících více než čtyřiceti let ušetřeni doslova "éčkové invaze". Zatímco na západ od našich hranic se stala tzv. "éčka" součástí veškerých potravin, včetně sušeného mléka pro kojence(!) či dětských přesnídávek(!), dodávali naopak naši výrobci svým spotřebitelům potraviny, které nebyly dotčeny žádnou podobnou chemickou úpravou.

Bohužel, otevření našich západních hranic po roce 1989 přineslo do našich životů potraviny, které jsou doslova "nadopovány" všemi možnými chemikáliemi, jež mají prokazatelně neblahý vliv na lidské zdraví. Během posledních dvaceti let navíc chemické koncerny dovedly tzv. "éčka" k naprosté "dokonalosti", neboť se na nich spotřebitelé stali doslova závislými.

V praxi to znamená, že zákazníci si dnes již nekupují danou potravinu proto, že na ni mají chuť, ale pouze proto, aby ukojili své abstinenční příznaky, vyvolané nedostatkem "éček" v jejich těle. V posledních letech navíc výrobci potravin přistupují k aplikaci nejmodernějších a zároveň nejzákeřnějších typů, tzv. "chytrých éček", tzn. chemických přísad, vyrobených a fungujících na stejném principu jako nikotin či alkohol, tedy látek, které pravidelnou konzumací vyvolají u člověka silnou závislost.

Hazardování potravinářských firem se zdravím zákazníků, ve jménu vyšších finančních zisků, tak nabírá na obrátkách a jednoznačně se podepisuje na zdraví nás všech, dokladem čehož je například rapidní nárůst výskytu rakoviny všech typů, či neustále se zvyšující počet případů neplodnosti u mužů.

Aniž bych chtěl jakkoliv vychvalovat či obhajovat bývalý politický režim v Československu v letech 1948 až 1989, jednu věc nemůžeme komunistům v žádném případě upřít (a obracím se tímto na svého kolegu blogera, pana Jana Zieglera, jehož tendenční a v mnoha směrech neobjektivní blog: Potraviny za komunistů byly toxické a zdraví nebezpečné mě přinutil reagovat a uvést vše na pravou míru).

Za vlády komunistů, narozdíl od současnosti, bylo totiž kupříkladu takové máslo skutečným máslem a ne nevábně páchnoucí směskou rostlinných tuků... Mléko bylo poctivým mlékem a ne odpornou, vodou naředěnou břečkou... Čerstvé pečivo bylo skutečně čerstvé a ne po půl roce rozmražené... Špekáčky byly poctivými a nešizenými špekáčky a ne rozemletým humusem z kožek a kostí...

A kupříkladu sůl v potravinách, ta byla skutečnou potravinářskou solí a ne technickou solí, určenou k zimnímu posypu silnic(!) u našich severních sousedů...

Autor: Filip Fuchs | čtvrtek 26.4.2012 16:03 | karma článku: 32.85 | přečteno: 2021x

Další články blogera

Filip Fuchs

Proč si díla Milana Kundery nevážím a nikdy vážit nebudu

V souvislosti s úterním úmrtím česko-francouzského spisovatele, pana Milana Kundery, bylo napsáno již mnohé. Mě osobně nejvíce zaujaly polemiky a úvahy na téma, zda si máme, jako čtenáři jeho knih, jeho díla vážit, či nikoliv.

14.7.2023 v 13:13 | Karma článku: 20.84 | Přečteno: 1532 | Diskuse

Filip Fuchs

Sobota 27. května 2073: Reportáž (z budoucnosti) z oslav 200 let kolínského gymnázia

"Vážení přátelé, milí hosté, naši bývalí studenti, je mou milou povinností přivítat vás na oslavě dvousetleté existence našeho vzdělávacího ústavu, kolínského gymnázia," započal svou uvítací řeč stávající ředitel, pan Ivo Zachař.

30.5.2023 v 13:13 | Karma článku: 12.40 | Přečteno: 432 | Diskuse

Filip Fuchs

Žádné všeobecné nadšení z generála Pavla kolem sebe nepozoruji. Jde snad o mediální masáž?

Rozhodně nechci tímto svým blogem přilévat další olej do ohně, pomyslné zákopy mezi příznivci pana Babiše a příznivci pana Pavla jsou dle mého soudu již dostatečně hluboké, nicméně o jeden svůj postřeh bych se s vámi rád podělil.

20.1.2023 v 13:13 | Karma článku: 38.52 | Přečteno: 1854 | Diskuse

Filip Fuchs

Pane Babiši, pozitivní kampaň je k ničemu! Buďte ke generálovi Pavlovi mnohem ostřejší!

Jak všichni jistě moc dobře víte, již dlouho před začátkem své případné prezidentské kampaně avizoval pan Babiš, že pokud se nakonec opravdu rozhodne kandidovat, udělá vše pro to, aby jeho kampaň byla za všech okolností pozitivní.

18.1.2023 v 13:13 | Karma článku: 27.48 | Přečteno: 1018 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.26 | Přečteno: 162 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 342 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 238 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 658 | Diskuse
Počet článků 225 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3828

Už vím, co všechno pro mě znamenáte, jak moc jste pro mě důležití a jak moc vás mám rád, vážení čtenáři a blogeři. Motto: Váš úsměv = moje radost a odměna.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...