Skončila Z1. Skončila špičková zpravodajská stanice.

24. 01. 2011 19:02:00
To, o čem se spekulovalo již delší dobu, se úderem pondělní půlnoci stalo skutečností. Televizní stanice Z1 po necelých třech letech definitivně ukončila svou činnost...

Majitel stanice, slovenská finanční skupina J+T, tak definitivně uzavřela svůj pokus o to, úspěšně provozovat soukromou zpravodajskou televizní stanici v České republice. Ač to byl z pohledu ziskovosti pokus neúspěšný (např. jen v loňském roce vykázala Z1 ztrátu 100 milionů korun) je třeba skupinu J+T za tento její projekt pochválit.

Stanice Z1 totiž byla naprosto špičkovou zpravodajskou stanicí, za jejímž pádem v žádném případě nebylo to, že by svou práci vykonávala špatně. Příčinou neúspěchu Z1 byl především malý okruh potencionálních diváků, které stanice se zaměřením na ekonomické zpravodajství, mohla oslovit. Jednoduše řečeno, v České republice zkrátka "nejsou lidi", respektive dostatečný počet diváků, kteří by se zajímali o ryze ekonomické, navíc častokrát velmi odborně podané televizní zpravodajství.

Stejně tak drtivá většina moderátorů Z1 rozhodně nepatřila mezi typické televizní "mluvící hlavy", které pouze bezmyšlenkovitě "papouškují" text ze čtecího zařízení. Naopak. Drtivá většina z nich danému tématu skutečně rozuměla, uměla si na něj udělat svůj vlastní názor a hlavně, nebála se ho prezentovat televiznímu divákovi.

Potíže Z1 nebyly tedy odborného, obsahového či kvalitativního rázu, nýbrž rázu kvantitativního. Jestliže se v České republice věnuje kupříkladu obchodování s akciemi nějakých 50 000 občanů, potom i kdyby se každý z nich pravidelně na Z1 díval, nebude to stačit na to, aby stanice měla dostatečný příjem z reklamy a byla tak v zisku. V České republice prostě neexistuje dostatečný počet diváků, kteří by se tak intenzivně věnovali finančním trhům či ekonomice obecně.

O to více je třeba vyzdvihnout téměř tři roky trvající podporu a důvěru, kterou Z1 měla ze strany svých majitelů, skupiny J+T. Ač měla stanice ekonomické problémy již od svého vzniku, drželi se její majitelé důsledně svého původního záměru, tedy poskytovat svým divákům vysoce profesionálně zpracované ekonomické zpravodajství. V tomto ohledu si zaslouží "Zet jednička", stejně jako její majitelé, skupina J+T, podtrženou jedničku s hvězdičkou. Z jejich strany k pochybení v žádném případě nedošlo. Dělali svou práci nejlépe jak uměli a troufám si říci, že ji dělali nejlépe, jak to jen šlo. Úspěch každé soukromé televize však spočívá v dostatečném počtu diváků, kteří jsou ochotni její program pravidelně sledovat. Právě to se Z1 nepodařilo. A ani se jí to podařit nemohlo. V České republice momentálně takto orientovaných diváků prostě více není...

Televizní stanice Z1 je úderem pondělní půlnoci minulostí. Těžko říci, zda se v budoucnu vydá některý jiný investor v jejích šlépějích a pokusí se o něco podobného, tedy provozovat v České republice ziskovou zpravodajskou stanici se zaměřením na ekonomiku. Pokud ano, potom by si měl vzít za vzor zejména profesionální přístup moderátorů či zpravodajů Z1. Ten byl totiž vždy příkladný a nelze mu absolutně nic vytknout.

A ještě jedna malá poznámka na závěr. Mám na mysli dokumenty. Dokumentární filmy či celé dokumentární a naučné cykly, vysílané na Z1, byly skutečně vyjímečné. Ač to nebyl hlavní záměr provozovatelů stanice, tak v tomto ohledu směle strčili do kapsy i veřejnoprávní programy Čt 2 či Čt 1, které mají vysílání dokumentárních a naučných pořadů přímo v popisu práce.

Z tohoto pohledu mi je upřímně líto všech pravidelných diváků, kteří doposud nezaznamenali zprávu o ukončení provozu stanice a kteří se v příštích dnech rozhodnou naladit si svou "Zet jedničku".

Místo svého oblíbeného dokumentu totiž na televizní obrazovce spatří již pouze zrnění...

Autor: Filip Fuchs | pondělí 24.1.2011 19:02 | karma článku: 24.44 | přečteno: 1663x

Další články blogera

Filip Fuchs

Proč si díla Milana Kundery nevážím a nikdy vážit nebudu

V souvislosti s úterním úmrtím česko-francouzského spisovatele, pana Milana Kundery, bylo napsáno již mnohé. Mě osobně nejvíce zaujaly polemiky a úvahy na téma, zda si máme, jako čtenáři jeho knih, jeho díla vážit, či nikoliv.

14.7.2023 v 13:13 | Karma článku: 20.84 | Přečteno: 1532 | Diskuse

Filip Fuchs

Sobota 27. května 2073: Reportáž (z budoucnosti) z oslav 200 let kolínského gymnázia

"Vážení přátelé, milí hosté, naši bývalí studenti, je mou milou povinností přivítat vás na oslavě dvousetleté existence našeho vzdělávacího ústavu, kolínského gymnázia," započal svou uvítací řeč stávající ředitel, pan Ivo Zachař.

30.5.2023 v 13:13 | Karma článku: 12.40 | Přečteno: 432 | Diskuse

Filip Fuchs

Žádné všeobecné nadšení z generála Pavla kolem sebe nepozoruji. Jde snad o mediální masáž?

Rozhodně nechci tímto svým blogem přilévat další olej do ohně, pomyslné zákopy mezi příznivci pana Babiše a příznivci pana Pavla jsou dle mého soudu již dostatečně hluboké, nicméně o jeden svůj postřeh bych se s vámi rád podělil.

20.1.2023 v 13:13 | Karma článku: 38.52 | Přečteno: 1854 | Diskuse

Filip Fuchs

Pane Babiši, pozitivní kampaň je k ničemu! Buďte ke generálovi Pavlovi mnohem ostřejší!

Jak všichni jistě moc dobře víte, již dlouho před začátkem své případné prezidentské kampaně avizoval pan Babiš, že pokud se nakonec opravdu rozhodne kandidovat, udělá vše pro to, aby jeho kampaň byla za všech okolností pozitivní.

18.1.2023 v 13:13 | Karma článku: 27.48 | Přečteno: 1018 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 63 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 909 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1583 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 225 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3828

Už vím, co všechno pro mě znamenáte, jak moc jste pro mě důležití a jak moc vás mám rád, vážení čtenáři a blogeři. Motto: Váš úsměv = moje radost a odměna.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...